Csak a változás állandó

 Megszületésünk pillanatától kezdve folyton hatással van ránk környezetünk (a nagy tükör). Alakítja jellemünket, formálja világunkat, erősségeinet és gyengeségeinket személyiséggé gyúrja. Folyamatos kölcsönhatásban vagyunk vele.  Minden pillanatban pulzálva hat ránk és mi is hatunk rá.
    Ez az állandó kölcsönhatás maga a változás: mivel állandóan mozgásban van, hat, formál, alakít, befolyásol. És mi ugyanezt tesszük a környezetünkkel: állandóan változtatjuk.
    Voltál már úgy, hogy egy emberről gondoltál valamit, aztán valaki mesélt róla egy bizonyos dolgot, és ugyanazt az embert már másképp láttad? És aztán amikor megismerted, kiderült, hogy teljesen más benyomást tett rád, mint amit annak előtte gondoltál róla? Például, ha egy koncertre elmész, átadod magad a zenének, olyankor minden más eltűnik a fejedből és a zene dimenziójába kerülsz. Koncert után pedig teljesen más hangulatban mész haza. Vagy mennyi minden zajlik Bennünk egy érintéstől? Vagy egy mély tekintet már a szerelem érzését keltheti bennünk. Gondoljunk arra,. hogy baráttal/barátnővel elköltött kávé után is megváltoznak bennünk az érzéseink, amikor megbeszéltük a problémáinkat, és pozitív gondolatokat adtunk egymásnak. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az is mennyire hatással tud ránk lenni, hogy csupán reggel, amikor kilépünk az otthonunkból napsütéses idő van, vagy ködös, sötét a reggel. 
    Ez a mi állandó kölcsönhatásunk a környezetünkkel, mely állandó változásban tart minket, és minden tettünkkel és gondolatunkkal mi is változtatjuk azt. Ép ezért felelősség is számunkra. Felelősség minden nap, minden pillanatában, hogy hogyan hatunk rá. Hogyan hatunk a környezetünkben lévő emberekre, milyen benyomásokat, érzeteket adunk. Hogy magunk körül pozitív energiákkal töltjük meg az embereket, vagy lehúzzuk, lehangoljuk őket. A változtatás mindig, minden pillanatban rajtunk múlik. Minden másodpercben eldönthetjük, mit adunk a környezetünknek. És közben ne feledkezzünk el arról sem, hogy a tükörben az tükröződik vissza, amit mi is adunk.
    Kínában azt mondják -épp ezért-, hogy csak egy dolog állandó az Univerzumban: maga a változás. Mi is ennek az állandó változásnak a részei (részesei) vagyunk. Ha tudatos élettel képesek vagyunk arra, hogy szeretettel forduljunk magunk és mások felé, akkor ezek a változások bennünk és körülöttünk pozitívak, előremutatóak lesznek és minden pillanatban képesek leszünk a fejlődésre.